Jajka w sosie chrzanowym…kto ich nie lubi i kto ich nie pamięta? Ja nie jadłam ich chyba z 20 lat przy przypływie nagłej ochoty na coś ostrego i na jajka, przypomniałam sobie o tym daniu z czasów dzieciństwa. Wielkich eksperymentów przy tym daniu nie ma a składniki najczęściej są w domu.

Potrzebne będą:

Jajka
Chrzan (ja wybrałam wersję słoiczkową ostrą)
Masło klarowane
Mąka pszenna
śmietana 12%
Sól
Pieprz

W rondelku przygotowujemy zasmażkę czyli do roztopionego masła dodajemy z dwie łyżki mąki mieszamy do jednolitej konsystencji. Dodajemy śmietanę i dalej mieszamy. Na koniec do smaku dodajemy tyle chrzanu ile chcemy (ja zużyłam 3/4 słoiczka) i sól i pieprz. Mieszamy. Do sosu wkładamy ugotowane jajka na twardo i można jeść. Podajemy z młodymi kartoflami – wtedy jest najsmaczniej.

SMACZNEGO!